Volledig scherm
Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw (man). © Stockadr

Zwolse cardioloog De Boer koninklijk onderscheiden

Prof. dr. Menko Jan de Boer uit Zwolle heeft vanavond de koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw gekregen uit handen van burgemeester Henk Jan Meijer. Dit vanwege alles wat De Boer doet op het gebied van het behandelen van hart- en vaatziekten.

De uitreiking van de onderscheiding vond plaats in het Zwolse IJsseldelta Center. De Zwollenaar bedacht samen met drie andere cardiologen van Isala Pionierswerk de in 2006 ingevoerde standaardbehandeling voor een acute hartinfarct, ook wel bekend als ‘dotteren’. Hiermee heeft hij de zorg voor patiënten met hart- en vaatziekten over de hele wereld verbeterd.

Na zijn promotie in 1994 begon De Boer in 2010 als afdelingshoofd en hoogleraar cardiologie aan het Radboudumc in Nijmegen. Op het gebied van de acute cardiologie waren de Eerste Harthulp en de ketenzorg rondom de infarctpatiënt projecten waar hij zich mee bezig hield. Niet alleen als dokter is hij actief. Hij geeft ook les aan studenten en leidt ze op tot dokter. De Zwollenaar is zich altijd blijven inzetten voor de internationale ontwikkeling van de cardiologie. 

  1. Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?
    PREMIUM
    Video | Serie

    Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?

    Of het nou gaat om de aanleg van wegen, het laten rijden van treinen of bepalen waar ontwikkelaars woningen bouwen. De invloed van provincies in de regio is voor iedereen voelbaar. Ook komend jaar investeren provincies honderden miljoenen euro's. Desondanks blijft traditiegetrouw de helft van de kiezers weg tijdens de provinciale verkiezingen. ,,De enige manier om dat op te krikken is het invoeren van een opkomstplicht'', denkt hoogleraar Monique Leyenaar.

In samenwerking met indebuurt Zwolle