Zwolse (game)opleiding legt basis voor landelijk digitaal-onderwijs

videoEr heerst deze dagen een gezellige chaos bij het Zwolse Cibap. Het is in deze regio de thuisbasis voor studenten die meedoen aan de Global Game Jam, een wereldwijde wedstrijd die zondagmiddag resulteert in zo'n 7.500 nieuwe games. Vooruitlopend op dat evenement kregen 50 middelbare scholieren van Onderwijsroute10-14 hun eigen mini-uitvoering en programmeerden een spel voor Enexis.

,,Nee, er zijn hier geen nerds. Die komen hier niet op af, want dan moeten ze samenwerken met anderen", zegt Bertrand Weegenaar van Hogeschool Windesheim. Hij is als ict-docent betrokken bij de Global Game Jam, een evenement dat wereldwijd voor de tiende keer wordt gehouden en waar de Zwolse opleidingen voor de tweede keer aan meedoen. 

Digitaal-onderwijs

Weegenaar is samen met onder andere Guido de Vries (Cibap) en Erik Bolhuis (Windesheim) bezig met het ontwikkelen van digitaal-onderwijs voor middelbare scholen. De leerlingen van Onderwijsroute10-14, onderdeel van Openbaar Onderwijs Zwolle en gehuisvest bij de Van der Capellen scholengemeenschap, hebben daar de primeur van. De bedoeling is dat het hele onderwijsproject landelijk aangeboden wordt.

Digitale geletterdheid

 ,,Middelbare scholen zijn verplicht vanaf 2021 digitale geletterdheid aan te bieden als vak. Sommigen zeggen: we wachten het wel af, terwijl anderen zich er op voorbereiden, zoals hier. En wat wij maken stellen we beschikbaar aan scholen in het land",  zegt Weegenaar, die het hele project overal in door laat klinken, zoals bijvoorbeeld de Pabo van de hogeschool. ,,Die studenten moeten hier ook nu al mee bezig zijn, want als ze klaar zijn met hun studie moeten ze dit ook kunnen."

Quote

Nee er zijn hier geen nerds. Die komen hier niet op af, want dan moeten ze samenwer­ken met anderen.

Bertrand Weegenaar

Volgens de ict-docent verkijken we ons allemaal op de digitale kennis van de jongste generaties. ,,Het zijn in feite eters, maar ze hebben geen verstand van voeding. Ze zitten wel de hele tijd op hun telefoons of spelen games, maar van veel dingen hebben ze geen idee. We moesten bijvoorbeeld mailaccounts instellen en dat bleek al moeilijk voor ze. Ook werken met een Adobe-programma bleek niet eenvoudig."

Creativiteit

Weegenaar heeft met zijn Windesheim-studenten al enige tijd een warm thuis gevonden bij Cibap. ,,We zijn tot een samenwerking gekomen. Wij hebben wel techneuten die programma's kunnen schrijven, maar ze zijn niet grafisch. Dus dan heb je een game van niks. Bij Cibap heb je studenten die artiesten zijn, mensen die een concept kunnen bedenken. Die werken nu samen in het leerwerkbedrijf 038Games, waarbij ze 'serious games' (o.a. voor instructie of op websites) voor bedrijven maken."

Gretige game-industrie

Het spelletje met golven als thema  dat de middelbare scholieren in opdracht van Enexis maakten was vooral oefenmateriaal. Datzelfde geldt voor de deelname aan Global Game Jam vanuit Zwolle dit weekend. 

,,Maar dat is heel anders in Azië en Amerika. Daar willen studenten showen wat ze kunnen. Als vrijdag om vijf uur het thema van dit weekend onthuld wordt, en niet eerder omdat ze zich anders hadden kunnen voorbereiden, begint de strijd. Zondagmiddag om drie uur uploaden alle 36.000 deelnemers hun materiaal. En dan komt voor velen het spannendste onderdeel. Maandag en dinsdag stort de globale game-industrie zich op de 7.500 inzendingen en iedereen hoopt dan dat zijn game een nieuwe hit en baan op kan leveren. "

Volledig scherm
Studenten van Cibap en Windesheim leren middelbare scholieren van Onderwijsroute10-14 hoe ze een game moeten bouwen. © Frans Paalman

In samenwerking met indebuurt Zwolle