Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Zwolse GGD-schouwarts D. voor de rechter voor meineed in zaak Tillema

ZWOLLE - Reinier D. (62) uit Zwolle staat donderdag voor de rechter. De GGD-schouwarts wordt verdacht van meineed, omdat hij in de moordzaak Tillema zou hebben verzonnen dat hij haar huisarts had gebeld voor het inwinnen van medische informatie. De werkster vond de welgestelde Zwolse weduwe op 9 juli op de marmeren vloer, onder aan de trap en D. was er als schouwarts bijgehaald.

- Onderop dit verhaal een verslag van de rechtbankzitting -

,,Ik zag het meteen, mevrouw was gevallen”, zei hij in maart 2014 in de rechtbank. Een onfortuinlijke dood, dus, maar geen misdrijf. Een misvatting, aldus het openbaar ministerie. Want op het geschatte tijdstip van haar dood was er in drie partjes 18.500 euro van haar spaarrekening gehaald – overgemaakt naar Gerrit G., het computermannetje van Tillema. Ze was doodsbenauwd voor de man. Ze had hem veel geld geleend en dat had hij niet terugbetaald. Onbestaanbaar dat ze hem dat geld vrijwillig zou hebben gegeven – zeiden haar kinderen.

Gissen
G. werd ingerekend en bleek die dag naar Zwolle te zijn gereden, de politie plakte het huis dicht voor sporenonderzoek en vond bloedspatten en D. kwam met zijn schouwrapport ernstig onder vuur te liggen. Slecht werk, met onscherpe foto’s, een niet opgenomen lichaamstemperatuur (waardoor het echte tijdstip van haar overlijden gissen bleef) en conclusies die niet bij de huidige stand van de wetenschap horen – aldus het Nederlands Forensisch Instituut; een vernietigend oordeel.

Suikerziekte
D. had in zijn rapport gesproken van loszittende schedeldelen. Dat duidt op een verbrijzelingsbreuk, zei het NFI, die kun je nooit oplopen door een val van de trap. Dat duidt op de inwerking van geweld: een harde slag of schop tegen het hoofd. D. zei dat een telefoontje met de huisarts evenwel voeding had gegeven aan de theorie dat de weduwe met haar suikerziekte soms onwel was en vaak viel. Bij naspeuringen bleek dat het telefoontje nooit door D. is gepleegd. Het openbaar ministerie – toch al wrevelig dat de verdachte (die voor elf jaar achter de deur ging) bijna buiten schot was gebleven - neemt dat hoog op. Strafzaken wegens meineed zijn zeldzaam in Nederland. Er staat een maximale straf op van zes jaar gevangenisstraf

Zitting
Updates uit de rechtbankzitting van 3 november 2016:

15:45 u. - Officier eist 120 uur werkstraf en 'kan zich niet voorstellen dat D. als schouwarts kan blijven werken. Ze overwoog zelf om een beroepsverbod te vragen. Maar zijn optreden geldt niet als arts maar louter als getuige deskundige.

15:14 u. - Ter verdediging voerde D. zojuist aan dat het heel lang duurde voordat de zaak aan het rollen kwam en daardoor veel zaken niet meer traceerbaar zijn. "Als gemeentelijk lijkschouwer sta je er in je eentje voor, als blijkt dat telefoongegevens niet meer beschikbaar zijn ben je kennelijk aangeschoten wild, als ze direct met het onderzoek waren begonnen was dat niet gebeurd, nu zit er meer dan een jaar tussen. Ik heb hier een papier waaruit blijkt dat ik contact met de huisarts heb gehad, Als de andere partij zegt: maar wij niet, dan sta je in je hemd."

15:05 u. - De schouwarts zegt dat hij van een agente het nummer van de huisarts heeft gekregen van een agente en dat hij meteen na de schouw al heeft gebeld met de arts. De rechtbank besloot gistermiddag nog die agent te laten komen. Ze zegt met stelligheid dat ze D. geen nummer heeft gegeven en hem ook niet heeft horen bellen.

14:58 u. - In strafzaak tegen Reinier D. (62) uit Nunspeet wordt langdurig stilgestaan bij het optreden van de schouwarts bij de dood van mevrouw Tillema op 9 juli 2013, de arts houdt staande dat hij meteen de huisartsenpraktijk aan de Turfmarkt heeft gebeld over de gezondheidsklachten van de weduwe - hij baseerde daar ook zijn conclusie op dat mevrouw was gevallen. Niemand van de artsen in de groepspraktijk zegt echter een telefoontje te hebben gehad. D. zegt: ik heb gebeld, ze hebben me verteld dat letsel dat hij constateerde aan de scheenbenen van mevrouw Tillema al wat ouder was. "Ze hebben hun protocol geschonden, ze hebben mij gebeld maar dat hebben ze niet opgeschreven.''

In samenwerking met indebuurt Zwolle