Volledig scherm
Gina Maria (47) uit Zwolle deelt deze zomer de Straatprijzen van de Postcodeloterij uit. Zij is de opvolger van Gaston Starreveld, die op vakantie is. © Roy Beusker/Postcodeloterij

Zwolse Gina Maria mag miljoenen uitdelen voor Postcodeloterij

Kent u Gina Maria (47) uit Zwolle? De kans is groot dat u nog nooit van deze cultuuronderneemster heeft gehoord. Dat gaat veranderen. Deze zomer vervangt zij Gaston Starreveld en deelt namens de Postcodeloterij overal in het land aan tienduizenden euro's straatprijzen uit.

Hoe is het om de vrouw te zijn die iedereen graag aan de deur wil?

,,In een woord: geweldig. Het is een enorme ervaring. Ik heb een opnamedag achter de rug en het is mooi om mensen met zoiets groots blij te maken en om bij hun reactie te kunnen zijn. Voor sommigen heeft wat ik meebreng een enorme impact."

Hoe is het om met miljoenen over straat te lopen?

,,Bijzonder. Als ik bij iemand voor de deur sta weet ik niet welk bedrag in de enveloppe zit. Dus het openmaken is zowel voor de winnaars als voor mij een verrassing. Dat is erg leuk en maakt het moment heel spannend. Door dit werk heb ik bewondering gekregen voor Gaston, want het is nogal wat om bij de primaire reactie van winnaars te zijn. Iedereen gaat er ook heel verschillend mee om. Sommigen moeten even slikken en dan word ik ook emotioneel. Gelukkig word ik gecoacht en krijg ik tips wanneer winnaars ruimte te geven om hun verhaal te doen, maar ook om emoties te beschermen."

Hoe was het om voor de eerste keer mee te maken?

,,Zenuwen had ik niet, meer gezonde spanning. Ik voelde me erg gesteund door het team en ben nu vooral benieuwd naar het eindresultaat, want dat heb ik nog niet gezien."

Hoe ben je de nieuwe Gaston geworden?

,,Op Facebook werd ik op een video gewezen dat een vervanger werd gezocht. Ik heb een filmpje ingestuurd en werd even later gebeld dat ik bij de vijf finalisten zat. Dat ik het geworden ben is heel leuk. Ik ben actrice en presenteren is heel anders. Alles moet in een keer goed worden opgenomen. Hoeveel afleveringen ik op moet nemen is nog onbekend."

Iedereen kent Gaston van zijn uitbundige 'Goooeeeiieemiddag'. Wat is jouw kenmerk?

,,Die heb ik niet, ben écht mezelf. Ik vertel aan de deur dat ik Gina Maria ben en goed nieuws kom brengen. En natuurlijk dat ik Gaston vervang. Sta ik plots voor de deur en niemand kent mij..."

In samenwerking met indebuurt Zwolle