Volledig scherm
Afbeelding ter illustratie. © Emiel Muijderman

Zwolse goudhandelaar hoort twee jaar cel geëist worden

ZWOLLE - Als het aan de officier van justitie ligt, gaat een Zwolse sieraden- en goudhandelaar 2 jaar achter de tralies. De 53-jarige man wordt ervan verdacht sieraden en goud te hebben gekocht waarvan hij kon weten dat het allemaal gestolen was.

De handelaar gaf toe geen administratie bij te houden - waarin hij bijhield waar het goud vandaan kwam - maar hij en zijn advocaat bestreden maandagochtend in de Almelose rechtbank dat hij willens en wetens gestolen waar kocht en zo criminaliteit zou faciliteren.

De officier van justitie verdenkt hem er echter van met het kopen van gestolen goud en sieraden geld te hebben wit gewassen. In totaal zou het om een bedrag van circa 3 miljoen euro gaan, die de verdachte zou hebben ‘schoongewassen’, al gaf de officier tijdens de zitting toe dat het bedrag niet zonneklaar vast te stellen viel.

De advocaat van de handelaar pleitte voor vrijspraak, omdat zijn cliënt niet bewust gestolen goederen zou hebben gekocht. De officier geloofde daar niets van en eiste 30 maanden cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Bij de strafeis werd ook meegewogen dat de verdachte geen administratie bijhield en de belasting ontdook. De meervoudige strafkamer doet over twee weken uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Zwolle