Volledig scherm
De kerstbomenactie in Zwolle leverde een recordaantal bomen op. De Zwolse jeugd tot en met vijftien jaar wist maar liefst 9.641 kerstbomen in te zamelen. © Frans Paalman

Zwolse jeugd zamelt recordaantal kerstbomen in

Vrijdag 3 en woensdag 8 januari konden kinderen tot en met vijftien jaar weer kerstbomen inzamelen in Zwolle. De jaarlijkse actie van de gemeente Zwolle en ROVA (Regionaal Orgaan Verwijdering Afvalstoffen) bracht ook dit keer een grote groep op de been. Het leverde een recordaantal ingezamelde kerstbomen op, meldt ROVA woensdag op haar website. 

De teller stokte uiteindelijk bij 9.641 kerstbomen. Volgens ROVA zijn dat 962 bomen meer dan in 2019. Ook het oude record uit 2015 is daarmee ‘ruimschoots’ verbroken. De regen die op de derde dag van januari met bakken uit de lucht kwam, weerhield de Zwolse jeugd er niet van om een enorme hoeveelheid kerstbomen in te leveren. Van 13:00 tot 16:00 uur reden medewerkers van ROVA rond met hun wagens om de bomen op te pikken. In de wijk Stadshagen leverde dat, ondanks het weer, vrolijke beelden op. Nog geen halfuur na de ‘aftrap’ van de actie lag er al een grote stapel bomen aan de Drapenierlaan. 

Beloning 

Naast Stadshagen konden de kinderen ook in onder meer Berkum, Assendorp en Zwolle-Zuid terecht met hun kerstbomen. Zij zagen hun werk uiteraard beloond worden. Voor elke ingezamelde kerstboom kregen ze 0,20 eurocent en een stempel op hun stempelkaart. Bij een volle stempelkaart, die gelijk staat aan tien stempels, mag er gratis gezwommen worden in Zwembad De Vrolijkheid in Zwolle. 

Duurzaam 

De gemeente Zwolle en ROVA organiseren al jaren de kerstbomen inzamelingsactie, waarmee beide partijen willen voorkomen dat de bomen na gebruik op straat worden verbrand of als zwerfafval in de wijken terechtkomen. Het komt in Zwolle nog wel eens voor dat kerstbomen langs de weg liggen, vertelde Roelof Orsel van ROVA onlangs. De ingezamelde bomen worden uiteindelijk gebruikt als compost. 

  1. Gymnasium Celeanum Zwolle reist vanwege coronavirus met één leerling minder af naar Griekenland en Rome
    PREMIUM

    Gymnasium Celeanum Zwolle reist vanwege coronavi­rus met één leerling minder af naar Grieken­land en Rome

    Ongeveer tachtig leerlingen van het gymnasium Celeanum in Zwolle gaan morgen op studiereis naar Griekenland en Rome. Waar tal van andere middelbare scholen in Nederland vanwege het coronavirus de stekker uit de studiereis trokken, acht rector Frank Dost het verantwoord om de twee studiereizen door te laten gaan. De school liet aan ouders weten de reis pas af te blazen als het Ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies zou afgeven voor Rome en Griekenland, maar dat reisadvies is momenteel nog niet aan de orde en dus gaat de reis door.

In samenwerking met indebuurt Zwolle