Volledig scherm
PREMIUM
Exterieur van het Radboudumc. © ANP

Zwolse klaagt tien cardiologen Radboudumc aan: leven hing aan zijden draadje door verkeerde medicatie

Een patiënte van het Hartcentrum van het Radboudumc in Nijmegen is na een hartklepoperatie in 2015 met het verkeerde antistollingsmedicijn naar huis gestuurd. Een paar weken erna bleek dat de kunstklep overgroeid was met stollingen en moest er een tweede zware operatie plaatsvinden. Het leven van de destijds 55-jarige vrouw uit Zwolle heeft aan een zijden draadje gehangen.

Ze heeft een klacht ingediend bij het regionaal medisch tuchtcollege in Zwolle tegen maar liefst tien cardiologen en cardio-thoracaal chirurgen van het Nijmeegse ziekenhuis. Ze verwijt de artsen behalve de fout met de medicatie onder meer slechte communicatie, zowel onderling tussen de artsen als naar haar, gebrek aan overdracht, geen controle op de medicatie en te laat ingrijpen toen ze doodziek was en heel erg benauwd.

De Zwolse was vanaf 2007 onder behandeling in het Radboudumc vanwege hartritmestoornissen, toen werd besloten een hartklep te vervangen. Na drie dagen op de cardiologie werd ze overgebracht naar de afdeling interne geneeskunde: ze bleef koorts houden en kon daarom nog niet naar huis. Daar is het misgegaan: de afdeling ‘Interne’ gaf haar het antistollingsmiddel Fraxiparine mee naar huis dat vlak voor en na de operatie wordt gebruikt. Dat middel is op de langere duur onvoldoende voor iemand als zij, die een hoog trombose-risico heeft. Niemand greep in.

De cardiologen leggen de verantwoordelijkheid bij de interne afdeling, door miscommunicatie wisten zij niet dat de patiënte al ontslagen was zonder aanpassing van de medicatie. ‘Ze hadden ons toch kunnen waarschuwen’, zei een van de specialisten.

In samenwerking met indebuurt Zwolle