Volledig scherm
De 14-jarige Koningin van de Jeugd Sann Leisink draagt haar troonrede voor tijdens de Kleine Prinsjesdag. © ANP

Zwolse 'Koningin van de Jeugd' houdt met betoverende lach eigen troonrede

Video,,Hier is ze dan, de Koningin van de Jeugd, Sann Leisink!'' Met een grote glimlach komt de Zwolse Sann (14) de Ridderzaal binnen en neemt plaats op haar 'troon'.

Quote

Ik heb er heel veel zin in, maar ik ben ook een beetje zenuwach­tig

Sann Leisink

Vandaag is het Kleine Prinsjesdag. Een dag waarop kinderen hun stem mogen laten horen. Het is dit jaar de zevende keer dat deze dag georganiseerd wordt door UNICEF Nederland. Projectleider Esther Polhuijs: ,,Door zo'n dag als vandaag kunnen jongeren laten weten wat zij vinden van belangrijke thema's in de politiek.'' 

Voor Sann is er een extra bijzondere rol weggelegd vandaag. Zij mag haar eigen troonrede voorlezen. En dat is best wel spannend, vindt ze. ,,Ik heb er heel veel zin in, maar ik ben ook een beetje zenuwachtig. En dat is ook niet gek, denk ik.'' Sann ziet er stralend uit. ,,Ik heb mijn haar en make-up helemaal zelf gedaan en de jurk is speciaal voor mij ontworpen'', vertelt ze trots. 

Debat

De troonrede die de Koningin van de Jeugd voorleest, bestaat uit vier onderdelen: kindermarketing, jongerenparticipatie, migratie en kindereducatie. Elk onderdeel wordt gevolgd door een debat dat gevoerd wordt door verschillende scholen. Leerlingen discussiëren fanatiek met elkaar over vragen als: 'Een asielzoeker tussen de 12 en 18 jaar moet worden gekoppeld aan een Nederlandse jongere'.

Het Utrechts Stedelijk Gymnasium wordt door de jury verkozen tot beste debatteam. De groep jongeren die de school vertegenwoordigt wordt het podium op geroepen en krijgt een grote beker. 

Overhandigen 

Na het slotwoord overhandigt Sann haar troonrede aan demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Martin van Rijn. Van Rijn sluit af met de woorden: ,,Majesteit u heeft ons geleerd niet over kinderen te praten, maar met kinderen. Ik nodig u graag uit om de Troonrede nog eens te geven in het parlement en aan premier Rutte.''

Quote

Ik nodig u graag uit om de Troonrede nog eens te geven in het parlement en aan premier Rutte

Martin van Rijn

Politici ontmoeten

Als de troonrede is voorgelezen en alle debatten zijn gevoerd, is het tijd om politici te ontmoeten. Buiten verzamelen alle jongeren zich in een grote boog. Onder meer Mark Rutte komt langs om een praatje met de jongeren te maken. 'Meneer Rutte, mag ik een selfie met u maken?' klinkt er van alle kanten.

Koningin van de Jeugd Sann kijkt met een goed gevoel terug op deze ochtend: ,,Ik ga nu vooral veel pers te woord staan en dan ga ik lekker relaxen en naar huis toe.'' Ook voor de organisatie is het een geslaagde dag. ,,Het was fantastisch. De jongeren hadden enorm goede argumenten en reageerden goed op elkaar'', vertelt Polhuijs trots. 

Lees hier de hele troonrede van Sann.

Volledig scherm
© Guus Schoonewille

In samenwerking met indebuurt Zwolle