Volledig scherm
PREMIUM
Links een pasfoto van de Zwolse dichter Wander Botter, rechts de 3FM-presentator Rob Janssen die hem al drie zondagen op rij poëzie laat voordragen tijdens de uitzending. © Compilatie beelden Wander Botter/3FM

Zwolse levensdichter krijgt landelijk podium via 3FM

Ondanks een turbulent leven vol alcohol, drugs en psychische ellende weet Wander Botter (47) uit Zwolle precies wat-ie wil: een beroemde dichter worden. En dankzij 3FM-dj Rob Janssen zou dat nog weleens kunnen lukken ook. Nederland is een nieuwe cultheld rijker.

De geboren Steenwijker is opgeleid als tegelzetter, werkte daarna als ijsbereider, maar kreeg 't als jong volwassene geestelijk zwaar te verduren waardoor hij in Apeldoorn werd opgenomen bij een psychiatrische instelling. Eenmaal op eigen benen in Zwolle maakten drank en harddrugs het verhaal compleet. Botter raakte aan lager wal. ,,Achttien halve liters bier per dag. Ik was jarenlang de weg kwijt.'' Dankzij hulp kwam hij een paar jaar geleden op 't rechte pad. Hij is inmiddels wel voor de volle honderd procent afgekeurd en doet vrijwilligerswerk op een jeugdboerderij in de wijk Holtenbroek.

  1. Wilde je thuis werken maar mocht dat niet? Dit zegt het arbeidsrecht

    Wilde je thuis werken maar mocht dat niet? Dit zegt het arbeids­recht

    Pascal Besselink is jurist en gespecialiseerd in vraagstukken over ‘arbeidsrecht en sneeuw’. Hij werkt voor DAS en krijgt op sneeuwvolle dagen – zoals deze dinsdag – prompt vragen uit gebieden rondom Apeldoorn, Arnhem, Deventer en Zwolle. ,,Zowel werkgevers als werknemers bellen mij om te vragen wat het arbeidsrecht zegt, als er sneeuw ligt.’’ Dé vraag die wordt gesteld: kan een werknemer eisen dat hij thuis werkt?

In samenwerking met indebuurt Zwolle