Volledig scherm
Vier van de vijf initiatiefnemers. Vlnr: Karin van Oosten, Map Renes, Janneke Honings en Renée van Cootwijk © MAPSZ

Zwolse modemakers gaan voor kast vol ‘groene’ kleding

De kledingindustrie is een van de grootste vervuilers. Reden voor vijf modemakers uit Zwolle om mensen enthousiast te maken voor een duurzame garderobe. Dat doen zij via het platform ModeGarde.

De oprichters zijn Karin van Oosten, Janneke Honings, Renée van Cootwijk, Dorien Bolhuis en Map Renes. Het gaat om een nieuwe samenwerking waarmee zij ‘eerlijke mode’ willen promoten. Het idee ontstond na een ontmoeting met wethouder Monique Schuttenbeld tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week in Zwolle. De dames bedenken samen acties en verwijzen naar alle alternatieven die er zijn. Het idee is dat meer mensen een ‘groene garderobe’ opbouwen.

Het is niet voor het eerst dat er in Zwolle aandacht is voor duurzame mode. Sinds 2009 komt Map Renes regelmatig met initiatieven, waaronder ook Frisgroen en Groenkapje. 

De dames willen een variant maken op het tv-programma Jurk van je Leven. Het idee is om jurken op maat te maken voor ‘Zwolse toonaangevende vrouwen’. Karin van Oosten bijt het spits af met een creatie voor wethouder Schuttenbeld. Zo moet een collectie ontstaan die ze op de catwalk kunnen showen. 

De Zwolse Mode Garde gaat ook de samenwerking aan met provinciale- en landelijke modemakers.

In samenwerking met indebuurt Zwolle