Volledig scherm
Hadriaan van Nes en Airport Lelystad © Gerard Vrakking/fotobewerking/anp

Zwolse partijen pleiten voor andere vliegroute Lelystad Airport

ZWOLLE - De Zwolse partijen ChristenUnie, D66 en CDA willen dat bij de uitbreiding van Lelystad Airport een andere vliegroute overwogen wordt. De fracties zetten vraagtekens bij de beoogde vlieghoogte boven Zwolle.

Met deze oproep komen ze nadat KLM-piloot Hadriaan van Nes vorige week zijn plan presenteerde om het luchtruim te herverkavelen, waarmee vliegruimte beschikbaar komt op veel grotere hoogte.

In de geplande aanvliegroute komen vliegtuigen vanuit het zuidoosten aanvliegen om vervolgens aan de noordkant van Zwolle, boven Stadshagen, af te buigen richting Flevoland. De drie partijen vinden dat de Zwolse belangen ondersneeuwen en pleiten er daarom bij het college van burgemeester en wethouders voor dat door alle betrokken partijen gekeken wordt naar een andere vliegroute. "Het economisch belang van de luchthaven staat niet ter discussie. Wel zetten onze fracties vraagtekens bij de aanvliegroutes en dan meer specifiek de vlieghoogte van vliegtuigen boven Zwolle. Vliegtuigen komen in het huidige ontwerp erg laag over delen van Zwolle", stellen ChristenUnie, D66 en CDA. Zij willen een alternatief met minder geluidshinder, minder milieubelasting en meer veiligheid.

De gemeente Zwolle diende ruim twee jaar geleden al een zienswijze in tegen de voorgenomen vliegroute boven de stad. Vooralsnog staat het vliegplan echter nog overeind.

De Zwolse wethouder Filip van As zegt 'met alle plezier' nog weer eens contact te willen leggen met de Alderstafel (de adviesorganisatie voor het kabinet, red.). Daarentegen geeft hij ook meteen aan geen valse verwachtingen te willen wekken. "Want de route ligt in principe al vast."

Lelystad Airport wil vanaf 2018 in stappen uitbreiden en vakantievluchten van Schiphol overnemen.

  1. Hoe een contract op een bierviltje drie Zwollenaren naar Nepal leidde
    PREMIUM

    Hoe een contract op een bierviltje drie Zwollenaren naar Nepal leidde

    Een doldriest plan, daar waren ze aan toe in hun leven. Ivo Geurts, Sjoerd van Dam en Robin ten Berge uit Zwolle maakten al liftend een reis van vijf maanden naar Nepal en verbleven daar vervolgens ook vijf maanden. Drinkend in het voormalige Nieuwscafé in hun woonplaats borrelde het idee op. Ze tekenden samen op de achterkant van een bierviltje een contract waarop ze elkaar verplichten deze bijzondere reis uit te voeren. En nu is er een boek van hun belevenissen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle