Zwolse schapen - en herder - schitteren op WK

VideoIn het West-Friese Opmeer wordt dezer dagen het wereldkampioenschap Schapendrijven gehouden. Voor het eerst binnen onze landsgrenzen. De schapen zijn onder meer afkomstig van de Zwolse stadskudde van herder Tjitse Terpstra. Die zelf namens 'Team NL' een gooi naar de prijzen doet, samen met zijn zoon en zijn vriendin.

Hoe heeft u al die schapen in Opmeer gekregen?

,,Gewoon met een trailer. Dinsdag 250 uit Emmen en woensdagochtend zijn er 250 in Zwolle opgehaald. Zo'n trailer telt drie verdiepingen en er kunnen in totaal ongeveer 300 schapen in. Zelf ben ik er met de auto achteraan gereden."

Hoe is de organisatie bij uw kudde uitgekomen?

,,Ik ken degene die het organiseert goed. Bij eerdere wedstrijden hebben ze ook schapen van de Zwolse kudde gebruikt. Ze vonden het zulke goede schapen, dat ze nu vroegen of ik er 500 kon leveren."

Wat moeten de deelnemers met uw schapen doen?

,,Elke handler (schapendrijver, red) krijgt vijf schapen, die op 400 meter worden losgelaten. De eigenaar moet zijn hond om de schapen sturen en deze in een rechte lijn naar zichzelf toe laten komen. Vervolgens moeten ze een heel parcours afleggen: ze worden door poortjes gedreven, in een cirkel en in een hokje. Al met al duurt dat ongeveer een kwartier."

En is dat moeilijk?

,,Ja, want een schaap is een kuddedier; die willen bij elkaar blijven. En er wordt ook op andere velden gedreven."

U doet zelf ook mee. Gaat u een gooi doen naar de prijzen?

,,Ja, dat is wel de bedoeling. Drie weken geleden ben ik nog tweede van Nederland geworden. Mijn zoon Roy, die ook in Zwolle heeft gewerkt, doet met een hond mee en mijn vriendin Ellen Lagerveld met twee honden. Met nog een paar anderen erbij vertegenwoordigen wij Nederland. Donderdag wordt duidelijk of ik de halve finale haal."

Het zijn uw eigen schapen, heeft u daar voordeel van?

,,Nee, ik moet het met andere schapen doen."

Dus u heeft er belang bij dat uw schapen zich lastig gedragen. Heeft u ze de afgelopen dagen uitgehongerd?

,,Nee, want je wilt dat de schapen het goed doen. Dat ze goed gezond zijn en dat de kudde een beetje gelijk is. Dat is goede reclame voor mij. Er komen toch dertig- tot veertigduizend mensen kijken. Ik ben er al drie of vier maanden mee bezig om ze zo in topconditie te krijgen. De honderd zwakste schapen heb ik er deze week uit gehaald."

Dus de sukkels van de kudde zijn nog in Zwolle?

,,Er zitten een paar sukkels tussen ja. Die staan in het weekendraster in Zwolle. Maandagochtend komt de rest van de kudde daar weer bij."

Met een wereldkampioen als herder?

,,Nou er doen 42 landen mee, die moet ik dan achter me zien te houden. De eerste prijs is 2500 pond. En natuurlijk de reclame voor de kudde. En de eer."

Volledig scherm
Tjitse Terpstra in Stadshagen. © Wilbert Bijzitter

In samenwerking met indebuurt Zwolle