Volledig scherm
Walid (voorgrond) en Ali deden allebei mavo-examen aan de Van der Capellen Scholengemeenschap in Zwolle. Walid haalde het niet, maar Ali is met glans geslaagd. © Frans Paalman

Zwolse vluchteling Ali volgde maar twee jaar mavo, maar slaagt met glans

Helaas, Walid Ghazzoula is gezakt, maar bij zijn vriend en klasgenoot Ali Zein Alabedin kan de vlag uit. De Syrische vluchteling heeft zijn mavo-diploma in de zak. Sterker nog, bij twee vakken behaalde hij het hoogste examencijfer van alle mavokandidaten van zijn school, de Van der Capellen scholengemeenschap in Zwolle. En dat voor iemand die precies twee jaar mavo-onderwijs achter de rug  heeft.

Vorige maand sprak deze krant met de twee jongens die ondanks hun taalachterstand mavo-examen deden, met hulp van heel veel klasgenoten, docenten en (huiswerk)begeleiders.

De twee 18-jarige scholieren zijn al vrienden sinds ze allebei vier jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland vluchtten en in Zwolle terecht kwamen. Samen volgden ze twee jaar de internationale schakelklas en stroomden daarna in op de mavo. Dat ze uiteindelijk maar twee jaar mavo-onderwijs hadden gevolgd weerhield ze er niet van om toch mee te doen aan het examen.  

Arabisch

Vooral voor Walid was het spannend of hij het zou halen. Helaas bleek woensdag dat hij gezakt was en dat herkansingen geen soelaas meer bieden. Hij gaat nu naar de entree-opleiding van het mbo. Ali kon wel de felicitaties in ontvangst nemen: hij is ruim geslaagd en wist voor twee vakken zelfs het hoogste cijfer van alle mavo-kandidaten op het centraal schriftelijk eindexamen te behalen: een 7,5 voor economie en een 8,2 voor Nask2 Hij gaat nu de versnelde havo-opleiding doen op het Sprint Lyceum in Zwolle. Hoe hij het gaat aanpakken heeft hij allang uitgedacht, vertelde hij in het vorige interview:  ,,Daar kan ik Arabisch als examenvak doen. Nou, dan heb ik alvast één vak gehaald.”

In samenwerking met indebuurt Zwolle