Walid Ghazzoula (voorgrond) en Ali Zein Alabedin in de examenzaal van de Van der Capellen scholengemeenschap, met onderwijscoördinator Thomas Bouter.
Volledig scherm
PREMIUM
Walid Ghazzoula (voorgrond) en Ali Zein Alabedin in de examenzaal van de Van der Capellen scholengemeenschap, met onderwijscoördinator Thomas Bouter. © Frans Paalman

Zwolse vluchtelingen Walid en Ali slaan zich dapper door mavo-examen: ‘Het woord knus moest ik opzoeken‘

Nederlands is niet hun moedertaal en ze hebben nog maar twee jaar voortgezet onderwijs in ons land achter de rug. Maar dat weerhoudt Walid Ghazzoula en Ali Zein Alabedin uit Zwolle er niet van om dit jaar gewoon het mavo-examen te doen. Met heel veel hulp uit alle hoeken en gaten én een grote portie wilskracht. 

Na afloop van hun allerlaatste examen zitten ze er ontspannen bij in de kantine van de Van der Capellen scholengemeenschap. ,,Of ik het ga halen? Beetje spannend", zegt Walid. Ook Ali houdt een slag om de arm. Wat ze gaan doen als ze slagen? ,,Feesten!", klinkt het eensgezind. Terwijl de verslaggeefster eigenlijk doelde op de toekomstplannen. Maar ook daar is over nagedacht: ze willen allebei naar de sprint-havo, waarbij je havo 4 én 5 in één jaar doet. Daarvoor is wel een 6,7 als gemiddeld eindcijfer nodig. Mocht dat niet lukken, dan gaan ze naar het mbo, naar de opleiding Bouw en Infra (Walid) en tandartsassistent (Ali).  

 1. Rijinstructeur Rudolf (73) uit Wezep houdt het na 55 jaar lessen voor gezien: ‘Het is echt een prachtig vak’
  PREMIUM
  video

  Rijinstruc­teur Rudolf (73) uit Wezep houdt het na 55 jaar lessen voor gezien: ‘Het is echt een prachtig vak’

  Rudolf Visser leerde Wezep en omstreken rijden. Hij nam het bedrijf over van zijn vader, maar houdt het nu - na 55 jaar op de bijrijdersstoel - voor gezien. Duizenden mensen had de 73-jarige Wezeper naast zich zitten, honderdduizenden kilometers moet hij afgelegd hebben. ,,Het is echt een prachtig vak’’, zegt hij. ,,Ik heb alles meegemaakt wat je kan bedenken.’’ Voor de Stentor rakelt hij een rits anekdotes op.
 2. Tomy (40) overleed na hardhandige aanhouding in Zwolle, zijn broer reageert geschokt: ‘Wat George Floyd is overkomen is heel herkenbaar’
  PREMIUM
  VIDEO

  Tomy (40) overleed na hardhandi­ge aanhouding in Zwolle, zijn broer reageert geschokt: ‘Wat George Floyd is overkomen is heel herkenbaar’

  Hij schreeuwt. Vijf mannen zitten op hem, een agent zet een knie in zijn rug, een ander duwt zijn schoen op zijn hoofd. Kort na de hardhandige aanhouding in Zwolle overlijdt Tomy Holten (40). Zijn broer voelt herkenning tijdens de massale protesten tegen racistisch politiegeweld de afgelopen week. De rijksrecherche onderzoekt of er disproportioneel veel geweld is gebruikt bij de aanhouding en of dat leidde tot zijn dood.

In samenwerking met indebuurt Zwolle