Zwolse weldoener van Koerdische vluchtelinge Mevan gevonden, mogelijk ontmoet ze hem vandaag

VideoDe Zwolse hulpverlener, die in de jaren negentig in een Zwolse asielzoekerscentrum Mevan Babakar -destijds 5 jaar oud- en haar moeder opving, is waarschijnlijk getraceerd. Babakar deed gisteren via Twitter een ultieme poging hem op te sporen, nu ze in Zwolle is. Mogelijk ontmoet ze hem vandaag.

Zwollenaar Arjen van der Zee zag de oproep met een foto van de man langskomen, herkende hem omdat ze samen hadden gewerkt en speurde hem via familieleden op.  Er is nog wat onduidelijkheid over de naam van de man, inmiddels meldde zich nog een voormalige Irakese vluchtelinge bij Babakar via social media, die met een iets andere naam op de proppen kwam. 

Ontmoeting

Mogelijk volgt vandaag een ontmoeting met de man, die inmiddels net over de grens in Duitsland woont. Omdat die afspraak nog niet zeker is en om de privacy van de man te beschermen, wil Babakar zijn naam nog niet publiceren.

In afwachting van een definitieve afspraak verblijft Babakar momenteel nog in Zwolle. Ze zou vandaag terugvliegen naar Londen, maar houdt de mogelijkheid om later terug te keren nog even open.

Volledig scherm
Mevan Babakar op zoek naar de man die haar op haar vijfde een rood kinderfietsje gaf toen ze in het asielzoekerscentrum in Zwolle verbleef in de jaren negentig. © Frans Paalman

Rode fiets

Babakar verbleef in de jaren negentig in het asielzoekerscentrum in Zwolle met haar moeder, nadat ze gevlucht waren uit Irak voor de terreur van Saddam Hoessein en zijn bewind. Als Koerden waren ze hun leven niet zeker in hun geboorteland. Tijdens hun verblijf in het Zwolse AOC, bleek hulpverlener Ab, een van de weinige personen te zijn die zich humaan opstelde, herinnert de moeder van Mevan zich. ,,De man behandelde ons niet als een nummer", vertelt zij telefonisch aan haar dochter. Sterker nog, hij nodigde hen uit voor Kerstmis en gaf de 5-jarige Mevan Babakar als afscheidscadeau een rode kinderfiets. ,,Als vluchteling krijg je niet zomaar cadeaus", zegt zij. ,, Het is zo bijzonder wat hij toen voor me deed, daar wil ik hem graag voor bedanken.”

Volledig scherm
De hulpverlener uit het AZC in Zwolle waar Mevan Babakar naar op zoek is. © Eigen foto

In samenwerking met indebuurt Zwolle