Volledig scherm
Het is feest bij oliemolen De Passiebloem in Zwolle. © De Passiebloem

Zwolse wieken week in vreugdestand

Het is feest bij molen De Passiebloem in Zwolle. Het ambacht van molenaar is door UNESCO uitgeroepen tot 'immaterieel erfgoed'. Er is daarmee internationale erkenning gekomen voor dit oer-Hollandse beroep en alles wat daarbij komt kijken. Daarom gaan de wieken van de Zwolse molen vanaf vrijdag 8 december tot zaterdag 16 december in de vreugdestand. 

Nederland telt zo'n 2.000 gediplomeerde molenaars. Daarvan zijn er tien actief bij oliemolen De Passiebloem.  Het is een van de opleidingsmolens waar leerlingen theorielessen volgen en praktijkervaring opdoen. 

Bescherming

De internationale erkenning voor het ambacht betekent niet alleen positieve aandacht, maar vooral ook bescherming. 'De Nederlandse overheid committeert zich aan het behoud ervan', weten ze bij De Passiebloem. Dat doet de overheid samen met het Gilde van Vrijwillige Molenaars, Vereniging De Hollandsche Molen, Het Ambachtelijk Korenmolenaarsgilde en het Gild Fryske Mounders.

Oliemolen De Passiebloem staat aan de Vondelkade in Zwolle en is zaterdag 16 december van 10 tot 16 uur te bezoeken voor een gratis rondleiding. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle