Volledig scherm
Bert en Ella van Beek in hun winkel aan de Assendorperstraat, waar volgens de jury van de wijnprijs de 'X-factor' is te vinden.foto Sacha Wunderink ;Bert en Ella van Beek in hun winkel aan de Assendorperstraat, waar volgens de jury van de wijnprijs de 'X-factor' is te vinden.foto Sacha Wunderink

Zwolse wijnwinkel 's lands beste

ZWOLLE - Nadat tientallen van de wijnen al waren bekroond, heeft Mondovino nu ook zelf een prijs te pakken. En niet de minste: ‘Beste Wijnwinkel van Nederland.’ Zouden ze al de oorkondes en certificaten voor hun wijnen aan de muren hangen, dan hielden ze nauwelijks een plekje over voor de flessen.

Voor het certificaat 'Beste wijnwinkel van Nederland' maken Bert en Ella van Beek echter een uitzondering. Met reden, want welke winkelier die nog maar zes jaar in het metier zit kan al zeggen dat hij volgens een vakjury 's lands beste is?

Dat predikaat viel het Zwolse stel zondag ten deel tijdens een receptie in Noordwijk, waar ze eigenlijk helemaal niet hadden willen zijn. Ella: "We hadden een wijnreisje naar de Vals gepland, die verkiezing kwam niet lekker uit." Bert: "Ik heb gevraagd of we per se moesten komen als we toch maar achtste of zo werden. Ik kreeg een mailtje terug met als antwoord: dat is best wel handig, puntje puntje puntje." Dat leek een toespeling op een hoge klassering, dus togen de Van Beekjes naar Noordwijk. Daar werd de spanning langzaam opgebouwd, zegt Ella. "Ze telden af naar de nummer 1. Nummer drie was geweest, wij zaten nog steeds in de race, dus we dachten: het zal toch niet... En ineens kwam onze winkel groot in beeld. Dat was wel even emotioneel."

De prijs 'Beste wijnwinkel van Nederland' is er niet één als in het boksen, waar tientallen wereldkampioenen rondlopen doordat elke bond zijn eigen kampioenschap organiseert. De prijs wordt georganiseerd door het magazine Perswijn, het grootste onafhankelijke Nederlandstalige wijnmagazine in België en Nederland. Er is nog een wijnmagazine met die allure, maar dat houdt geen verkiezing.

Hoe ging het in zijn werk: Mon- dovino was een van de 350 wijnwinkels waarop lezers van Perswijn een stem konden uitbrengen. Mondovino haalde daarmee de beste vijftien, waarop een vakjury het werk overnam en de kandidaten voor een grondige inspectie bezocht. De Zwolse wijnwinkel kreeg het jurylid net op die dag op bezoek dat de nieuwe winkel aan de Assendorperstraat met een feestje officieel werd geopend. Handig was anders, maar ze stonden de man welwillend te woord.

De wijnexpert leek onder de indruk, maar Bert en Ella van Beek - beide vinoloog, waarschijnlijk als enige echtpaar in Nederland - maakten zich geen illusies. "We zijn nog maar zes jaar bezig hè", zegt Ella. "Het was al mooi dat we bij de laatste vijftien zaten, dat onze klanten kennelijk zo tevreden waren."

Het werd dus de hoofdprijs, waar ze in 2005 niet van durfden te dromen. Bert had toen net zijn perspectiefrijke baan in de verzekeringswereld opgezegd, Ella bleef om redenen van risicospreiding nog even in de zorg werken. Dat is allang niet meer nodig, nu ze in de wereld van de wijn de top van de eredivisie hebben bereikt. Schuilt in die snelle opmars het gevaar dat hun drive wordt aangetast? "Nee", zegt Bert. "We gaan de kwaliteit uitbouwen. Grote namen kopen is geen kunst, maar om pareltjes in de categorie van vijf tot vijftien euro te vinden, dat is het mooie van het vak."

  1. Reza Ghoochannejhad scoort vier keer voor PEC en maakt gehakt van RKC

    Reza Ghoochanne­j­had scoort vier keer voor PEC en maakt gehakt van RKC

    Niet Clint Leemans, maar Reza Ghoochannejhad loopt zondagmiddag met de grootste glimlach van het veld na PEC Zwolle-RKC Waalwijk. De nieuwe spits van de Overijsselse eredivisionist kent een groots debuut met een dikke zege en vier doelpunten (6-2). Bovendien beëindigt PEC een zeer bewogen week positief, waarin trainer John Stegeman met zijn auto-ongeluk negatief in het nieuws kwam en nu weer reden heeft tot juichen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle