Volledig scherm

Zwolse zondagopening supermarkten een succes

ZWOLLE - De zondagsopening van supermarkten in Zwolle is volgens de betrokken ondernemers een succes. Het voorziet absoluut in een behoefte, zo stellen ze.

Begin dit jaar verruimde de gemeente Zwolle de mogelijkheden voor het boodschappen doen op zondag. Naast twee nachtwinkels en Spar Mulder in Wipstrik - die al een vergunning hadden en houden - zijn na loting nog vijf supers aangewezen die op zondag van vier tot zeven open mogen.

Zwolle was er aan toe, zegt Jeroen Nagelmaeker van Jumbo in Stadshagen (voorheen C1000). "Het voorziet duidelijk in een behoefte. Er is veel vraag naar diepvriesproducten zoals patat en pizza's, en stokbrood en ingrediënten voor een snelle maaltijd. Maar er komen ook gewoon mensen in alle rust hun kar vullen met boodschappen voor de hele week." Christiaan Mulder van Albert Heijn Diezerpoort heeft dezelfde ervaring. Gaat het winkelen op zondag niet ten koste van de omzet gedurende de week? Voor een klein deel, zegt Groeneveld. "Maar er komt ook extra omzet voor in de plaats, door de mensen die hun maaltijd nu in de supermarkt kopen in plaats van naar een restaurant of snackbar te gaan." Bovendien trekt de zondagopenstelling publiek uit andere wijken en zelfs andere gemeenten aan. Nagelmaeker:"Ik zie op zondag veel mensen uit Stadshagen, maar ook veel onbekende gezichten."

Bij de supermarkteigenaren heerst ondanks de euforie over het succes ook een dubbel gevoel. Immers: de vergunning is maar voor een jaar en dan droogt de zondagse klantenstroom weer op. Jeroen Nagelmaeker van Jumbo Stadshagen: "Het is een vreemde situatie waar je niet echt goed mee uit de voeten kunt. Je neemt personeel aan dat je na een jaar weer moet ontslaan. Ik kijk uit naar het moment dat het helemaal vrijgegeven wordt. Laat alle supermarkten zelf maar bepalen of ze op zondag open willen zijn."

Ewout Groeneveld van C1000 Holtenbroek is het er hartgrondig mee eens. Want hij ervaart nog een extra probleem omdat hij in een poule zit met veel andere supermarkten. "Wij zijn ingedeeld in een gebied met acht supermarkten. Zwolle-Zuid heeft er maar vier, dus die zijn sneller weer aan de beurt. Dat geeft oneerlijke concurrentie. Ik hoop dat er snel een systeem komt waarbij iedereen gelijke kansen heeft."

Als enige supermarkt die op zondag open is, heeft Spar Mulder in Wipstrik geen last van het roulatiesysteem. De winkel had al eerder een vergunning gekregen en die is voor onbepaalde tijd geldig. Maar met de komst van vijf concurrenten op zondag is de winkel wel zijn alleenheerschappij in Zwolle kwijt. En dat is goed te merken in de omzet, erkent eigenaar Peter Mulder. "Laat ik zeggen dat we nu met een 'behapbare drukte' te maken hebben, zowel voor onszelf als voor de buurt."

Volledig scherm
Vertrouwd beeld bij Ju mbo Stadshagen op zondag: klanten wachten tot de deuren open gaan. Foto Frans Paalman

In samenwerking met indebuurt Zwolle